Odpowiednio zbilansowana dieta = prawidłowe nawyki żywieniowe

Wiele osób zastanawia się nad tym w jaki sposób ma rozpocząć odżywianie. Czy konieczne jest zapisanie się do dietetyka w celu konsultacji? Na początku nie ma aż tak dużej potrzeby. Zamiast tego warto się zastanowić nad swoimi nawykami żywieniowymi. Stosowanie ich we właściwy sposób będzie dawać dużo korzyści. Istnieję kilka, które warto zastosować. Liczba posiłków każdego dnia powinna się wahać od 4 do 5. Przyzwyczajając organizm do dostarczania pokarmu w tych ilościach gwarantuję stałą dostawę energii. Odstępy czasu powinny być zachowane w równych proporcjach i ich liczba powinna wynieść co 2 lub 3 godziny. Jadłospis zaplanowany w taki sposób na pewno nie będzie powodował tego, że dopadać Cię będzie nieoczekiwany głód. W swojej diecie należy dzień zaczynać od solidnego śniadania. Nie mając pierwszego posiłku można doprowadzić do tego iż zawartość glukozy we krwi spadnie. Nie jedząc śniadania może nas dopaść niespodziewany głód. To właśnie z tego powodu bardzo często może nam się zdarzać zjeść coś zupełnie przypadkowo – co wpadnie nam w ręce. np. słodycze. Warto zrezygnować z jedzenia fast-foodów a także picia słodkich napojów. W tych produktach jest brak jakikolwiek wartości odżywczych. Zamiast tego można w nich odnaleźć dużą zawartość tłuszczy a także soli. W swojej diecie postaw na picie wody. Należy się zdecydować na picie 1,5-2litra każdego dnia. To właśnie woda bierze udział w bardzo dużej liczbie procesów a także ona odpowiada za prawidłowy transport substancji. Zdecyduj się na to, że nie będziesz używał aż tak dużej ilości soli. W ciągu dnia według przeprowadzonych ekspertyz konieczne jest spożycie 6gram. Ta liczba zachowuję odpowiednio zbilansowaną dietę. Na jakie pieczywo należy postawić w tym przypadku? Konieczne jest to aby zdecydować się na ciemne a w szczególności te, które jest produkowane z mąki żytniej lub jako dodatek mąki pszennej. To właśnie w tych wypiekach można znaleźć naturalne źródło błonnika, składnika mineralnych a także wszelkich witamin reprezentujące grupę B. Warto się zdecydować na ograniczenie spożywania słodkości. To bardzo duże źródło pustych kalorii (cukier, tłuszcz utwardzony, biała mąka). Dostarczając ich większą ilość można się spodziewać tego, że rozwijać się będzie tkanka tłuszczowa. W ,,słodkościach” brak jest jakikolwiek odżywczych wartości. Poprzez ich nadmierne spożywanie doprowadza się do powstawania próchnicy zębów, nadwagi a także zaburzeń poziomu glukozy we krwi co może skutkować cukrzycą. Dieta zbilansowana to taka w której...

Czytaj

Przekąski, które warto zjeść w przerwie

Wiele osób nie może się powstrzymać w czasie swojej przerwy na drugie śniadanie i decyduję się na sięgnięcie po jakiś szybkie jedzenie typu fast-food. Takie podjadanie to na pewno nie jest dobry sposób na to aby zachować właściwą sylwetkę oraz wagę. Istnieją przekąski, które należy spożywać poprawy np. pracy swojego mózgu lub lepszemu samopoczuciu. To prawda, że skuteczną praktyką będzie jedzenie pięciu posiłków dziennie. Jednak każdemu zdarzy się coś ,,przekąsić” między przerwami a najczęściej nie jest to nic z grupy dobrych produktów z wysokimi wartościami odżywczymi. Pestki słonecznika to na pewno przekąska, która jest bardzo dobra. To właśnie w nich można odnaleźć bardzo duże źródło białka. Regularne ich spożywanie ,,pomiędzy posiłkami” może zminimalizować obniżenie nieodpowiedniego cholesterolu. Nad nimi szczególnie powinny pomyśleć osoby, które żyją nieustannie w stresie. Rodzynki są także bardzo zdrowe jako idealna przekąska. Ich zjedzenie może w trwały sposób zapobiec dodatkowego apetytu na słodycze, kolorowe napoje. Oprócz tego ich zalety to także wzmocnienie kości a także minimalizacja cholesterolu. Przy problemach z trawieniem rodzynki będą bardzo dobrym wyborem. Jabłka to przekąska, która jest szczególnie polecana osoba odchudzającym się. Bardzo duża zawartość błonnika może spowodować uczucie sytości poprzez długi okres czasu. Oprócz tego do ich zalet należy zaliczać usprawnienie trawienia. Wafle ryżowe – to świetne rozwiązanie na teraz. Oglądając mecz Euro 2016 chcesz coś ,,zagryzać”. Tym razem nie chcesz stawiać na coś niezdrowego – frytki, popcorn itp. W jaki sposób możesz sobie pomóc siedząc przed telewizorem? Postaw na wafle ryżowe. Błonnik, który jest tutaj zawarty zagwarantuję Ci sytość niemalże na całe spotkanie – to także pomysł na to jak zastąpić...

Czytaj

Jedzenie jabłek to same plusy

Bardzo wiele osób ma świadomość tego, że egzotyczne owoce mają bardzo dużo właściwości zdrowotnych – niektórzy sięgają po jagody goji, awokado i wiele innych. Nie wszyscy mają tego świadomość, że jabłko rosnące u nas w sadzie lub naszego sąsiada może mieć aż tak dużo korzyści z jego spożywania. Istnieję szereg zalet, które należy przypisywać do spożywania jabłek. Przede wszystkim jabłka nie składają się z żadnych tłuszczy, cholesterolu lub sodu. To właśnie w nich można bez większych problemów odnaleźć bardzo duże źródło witaminy C oraz B, wapń, potas, fosfor oraz błonnik. Regularne jedzenie jabłek może wpływać korzystnie na pracę serca. To właśnie w nich można znaleźć bogate źródło składników fitoodżywczych a dokładniej mówiąc katechina, kwercetyna oraz kwasy chlorogenowe. Jakie one mają zadanie? Przede wszystkim ochrona układu krążenia przed rodnikami, które mogą powodować choroby serca. Pektyna, którą można odnaleźć w jabłkach przyczynia się do obniżania nieprawidłowego cholesterolu. Duże źródło błonnika można znaleźć w jabłkach a dodatkowo nie istnieję tu zbyt duża liczba kalorii. To właśnie jest powodem tego, że tak naprawdę to idealna przekąska dla osób obecnie będących na diecie. Po spożyciu jabłka można poczuć uczucie ,,sytości” przez dłuższy czas. To właśnie może spowodować to, że przez dłuższy okres czasu nie będziemy się zbytnio przejadać. Pektyna, która jest w jabłkach wspomaga walkę z pozbyciem się niechcianych kilogramów. Jabłka to solidne wzmocnienie kości – wszystko to za sprawą bogatego źródła wapnia. Antyoksydanty, które są w jabłkach zwiększać będą gęstość kości a bor w ich składzie może przyczyniać się do redukcji urazów. Jeśli ktoś będzie jadł jabłka po posiłku może liczyć na to, że tak naprawdę przyczyni się do tego iż usunie z nich niewłaściwy osad. Lekko kwasowy odczyn, który tutaj występuję z pewnością może oczyścić a także wybielić zęby. Systematyczne jedzenie jabłek może przyczynić się do tego, że można będzie zaobserwować bielszy uśmiech. Jabłka we właściwy sposób mogą obniżać cholesterol. Badania, które zostały przeprowadzone dowiodły tego iż jedzenie jabłka jednego dziennie może przyczyniać się do minimalizacji niewłaściwego cholesterolu (LDL) a pojawieniu się tego prawidłowego (HDL). Pektyna, która występuję w jabłkach może w znaczący sposób wpłynąć na redukcję nieprawidłowego cholesterolu przez minimalizację wydzielania insuliny. Jabłka to świetny sposób aby oczyścić wątrobę. Pektyna, która tu występuję ma przede wszystkim silne działanie oczyszczające z nieprawidłowych toksyn. To właśnie za jej...

Czytaj